Перспективи застосування віртуального лабораторного стенда «Дослідження та оцінювання електромагнітного поля на робочих місцях»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31649/2524-1079-2023-8-1-008-013

Ключові слова:

охорона праці в галузі, електромагнітне поле, лабораторна робота, віртуальний лабораторний стенд

Анотація

У даній статті розглядаються переваги застосування віртуального лабораторного стенда для виконання лабораторної роботи на тему «Дослідження та оцінка електромагнітного поля на робочих місцях», яка входить в навчальну програму дисципліни «Охорона праці в галузі та цивільний захист». Виконуючи цю лабораторну роботу, студент має ознайомитися з вимогами стосовно електромагнітного поля та провести контроль рівнів напруженості на робочих місцях. На основі отриманих результатів студент повинен зробити висновок щодо можливості або неможливості роботи в таких умовах, а також розробити заходи та засоби для досягнення нормативних параметрів.

Метою цієї статті є висвітлення основних можливостей застосування віртуального лабораторного стенда для виконання лабораторної роботи на тему «Дослідження та оцінка електромагнітного поля на робочих місцях» з нормативної дисципліни «Охорона праці в галузі та цивільний захист».

У статті надано огляд вікон та інструкції щодо застосування розробленої комп’ютерної програми для віртуального лабораторного стенда. Описано ключові можливості цієї програми, такі як наявність теоретичних матеріалів щодо виконання лабораторної роботи, деталізоване відтворення зовнішнього вигляду та елементів управління реального обладнання, реалізація математичних моделей залежностей між вхідними та вихідними параметрами, можливість повертатися до будь-якого етапу виконання даної лабораторної роботи та продовжувати її з будь-якого пункту, а також можливість зберігати результати у вигляді текстового файлу для підготовки звіту.

Встановлено, що застосування подібних технологій з інших лабораторних робіт із дисципліни «Охорона праці в галузі та цивільний захист» вимагають проведення подальших досліджень.

Біографія автора

Олег Березюк , Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, професор кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Посилання

Березюк, Л. Л., & Березюк, О. В. (2016). Тестова комп’ютерна перевірка знань студентів із дисципліни «Медична підготовка», Науково-методичні орієнтири професійного розвитку особистості: тези доповідей учасників ІV Всеукраїнської науково-методичної конференції, Вінниця: ТОВ «Меркьюрі-Поділля».

Березюк, О.В. (2008). Основи охорони праці: дистанційний курс. ВНТУ. URL: http://www.elearn.vstu.edu.ua.

Березюк, О. В. (2016a). Застосування віртуальних лабораторних стендів для проведення лабораторних робіт з дисципліни “Основи охорони праці”, Матеріали Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції “Інноваційні технології в процесі підготовки фахівців”. Вінниця: ВНТУ.

Березюк, О. В. (2016b). Застосування комп’ютерних технологій під час вивчення студентами дисциплін циклу безпеки життєдіяльності. Педагогіка безпеки, 1, 6 10.

Березюк, О. В. (2017a). Застосування віртуального лабораторного стенда для проведення лабораторної роботи «Дослідження ефективності освітлення у виробничих приміщеннях». Педагогіка безпеки, 1, 35 39.

Березюк, О.В. (2017b). Комп’ютерна програма «Віртуальний стенд для виконання лабораторної роботи "Дослідження та оцінка електромагнітного поля на ро¬бочих місцях"» ("OP_LR_10"). Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 72977. К.: Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Дата реєстрації: 20.07.2017.

Березюк, О. В., & Лемешев, М. С. (2009). Охорона праці в галузі радіотехніки: навчальний посібник. Вінниця: ВНТУ.

Березюк, О. В., Лемешев, М. С., & Віштак, І. В. (2014). Комп’ютерна програма для тестової перевірки рівня знань студентів, Тезиси науково-технічної конференції студентів, магістрів та аспірантів «Інформатика, управління та штучний інтелект». Харків: НТУ «ХПІ».

Бондаренко, Є. А., Дрончак, В. О., Дупляк, Р. Я., Кобилянський, О. В., & Терещенко, О. П. (2007). Охорона праці у галузі. Лабораторний практикум. Вінниця: ВНТУ.

Віштак, І. В., & Березюк, О. В. (2023). Охорона праці в галузях механічної інженерії та транспорту: навчальний посібник. Вінниця: ВНТУ.

Крилов, В. С. (2012). Комп'ютерний зір: інноваційний віртуальний лабораторний практикум. Науковий часопис НПУ імені МП Драгоманова. Серія 2: Комп'ютерно-орієнтовані системи навчання, (13), 181-185.

Кулініч, С. П., & Єременко, А. О. (2016). Віртуальний лабораторний стенд для дослідження елементів гідравлічного привода, Сучасні технології у промисловому виробництві: матеріали та програма ІV Всеукраїнської міжвузівської науково-технічної конференції. Суми: СумДУ.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. (2011). Типова навчальна програма нормативної дисципліни «Охорона праці в галузі» для вищих навчальних закладів. Київ: МОНМСУ.

Панченко, Б. М., & Гудков, С. М. (2016). Віртуальний лабораторний стенд для дослідження сальникових ущільнень, Сучасні технології у промисловому виробництві: матеріали та програма ІV Всеукраїнської міжвузівської науково-технічної конференції. Суми: СумДУ.

Петрицин, І. (2013). Електротехнічна підготовка майбутнього вчителя технологій із застосуванням віртуального лабораторного практикуму. Молодь і ринок, (12), 70-75.

Цирульник, С. М., & Роптанов, В. І. (2010). Комп’ютеризований лабораторний віртуальний стенд. Вісник Вінницького політехнічного інституту, 4, 94-98.

Чеховський, С. А., Піндус, Н. М., Витвицька, Л. А., Остапів, В. В., Долішня, Н. Б., Белей, С. М., & Прудніков, Б. І. (2010). Розробка віртуальних лабораторних стендів для вимірювання тиску, температури та витрати. Системи обробки інформації, 4 (85), 77-80.

Шкуропат, А. В., & Гасюк, О. М. (2018). Ефективність віртуальних лабораторних практикумів з фізіології людини і тварин у структурі підготовки фахівця-біолога. Інформаційні технології в освіті, (1), 62-70.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 20

Опубліковано

2024-03-20

Як цитувати

[1]
О. . Березюк, «Перспективи застосування віртуального лабораторного стенда ‘Дослідження та оцінювання електромагнітного поля на робочих місцях’», ПедБез, вип. 8, вип. 1-2, с. 8–13, Бер 2024.

Номер

Розділ

Статті

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають