Формування культури здоров'я майбутніх менеджерів в закладах вищої освіти

Автор(и)

  • Іван Заюков Вінницький національний технічний університет
  • Віталіна Пугач Вінницький навчально-науковий інститут економіки Тернопільського національного економічного університету
  • Олександр Кобилянський Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2524-1079-2019-4-1-016-024

Ключові слова:

професійне здоров’я, компетентність, менеджмент, культура стилю життя, модель

Анотація

Актуальність дослідження пов’язана з необхідністю формування у сучасних менеджерів в закладах вищої освіти, зокрема при підготовці майбутніх менеджерів, культури професійного здоров’я. Адже здоров’я відіграє надзвичайно суттєву роль в ефективному здійсненні своєї професійної діяльності, а міцне здоров’я є важливою умовою формування професіоналізму та професійної компетентності менеджера. Тому важливою задачею педагогіки має стати формування професійної культури здоров’я менеджерів в закладах вищої освіти як важливої передумови їх професійної діяльності та компетентності. Головними задачами при цьому має стати актуалізація потреби менеджерів в збереженні свого здоров’я та життя загалом; сформування достатнього рівня знань менеджерів про власне здоров’я, фактори ризику, зокрема професійні.

Метою статті є дослідження проблеми формування здоров’я майбутніх менеджерів в ЗВО як умови розвитку професіоналізму та професійної компетентності управлінця.

Актуалізована проблема збереження життя та здоров’я менеджерів в процесі професійної діяльності, зокрема в напрямку реалізації принципів здорового способу життя. З’ясовано, що збереження здоров’я й життя учнів (слухачів, студентів) є одним із пріоритетних принципів державної освітньої політики, який реалізується через механізм формування культури здорового способу життя. Проаналізовані основні аспекти, які формують актуальність дослідження проблеми формування культури здоров’я менеджерів в закладах вищої освіти та виділений її когнітивний компонент. Виділені основні фактори ризику професійної діяльності, що впливають на здоров’я випускників закладів вищої освіти, які здобували спеціальність «менеджмент». Встановлено, що в найближчому майбутньому найголовнішими уміннями на ринку праці в Україні будуть: комплексне системне вирішення проблем, критичне мислення, креативність, які вимагають від професіоналів, зокрема менеджерів, знань зі зміцнення всіх складових здоров’я. Запропонована модель формування культури професійного здоров’я в системі безперервної освіти України, яка складається з трьох головних елементів: когнітивного, емоційного, поведінкового. Запропоновано в закладах вищої освіти активно формувати у менеджерів цінність ставлення до власного здоров’я як фактора забезпечення подальшої ефективної професійної діяльності та формування професійної компетентності.

Біографії авторів

Іван Заюков, Вінницький національний технічний університет

кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Віталіна Пугач, Вінницький навчально-науковий інститут економіки Тернопільського національного економічного університету

викладач кафедри правового регулювання економіки і правознавства

Олександр Кобилянський, Вінницький національний технічний університет

доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 370

Опубліковано

2019-08-28

Як цитувати

[1]
І. Заюков, В. Пугач, і О. Кобилянський, «Формування культури здоров’я майбутніх менеджерів в закладах вищої освіти», ПедБез, вип. 4, вип. 1, с. 16–24, Сер 2019.

Номер

Розділ

Статті

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають