Використання майндмеппінгу як засобу візуалізації у процесі викладання дисципліни «міжнародне право»

Автор(и)

  • Наталя Ставнича Вінницький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-3015-5834

DOI:

https://doi.org/10.31649/2524-1079-2020-5-2-088-093

Ключові слова:

майндмеппінг, ментальні карти, вдосконалення освітнього процесу

Анотація

У статті проаналізовано доцільність використання майндмеппінгу в процесі підготовки фахівців з міжнародного права. Визначено і намічено можливі шляхи для застосування ментальних карт під час лекційних, семінарських і практичних занять, а також при дистанційному навчанні. Проведений аналіз наукових джерел довів, що для поліпшення рівня знань студентів недостатньо усного викладу матеріалу. Візуалізація інформації покращує її сприйняття та запам’ятовування студентами. До основних переваг майндмеппінгу потрібно віднести: поліпшення концентрації уваги, системність і структурованість матеріалу, можливість обробки великих обсягів інформації за короткий проміжок часу, розвиток як професійних, так і загальних компетенцій, формування креативного мислення та інші.
Для поліпшення сприйняття інформації на заняттях, на нашу думку, потрібно використовувати такі методи візуалізації, які в поєднанні з усним поясненням лекційного матеріалу максимально поліпшують якість знань майбутніх фахівців з міжнародного права. До таких інноваційних педагогічних технологій можна віднести скрайбінг і майндмеппінг.
Наразі дослідження впливу застосування ментальних карт на підвищення якості знань фахівців з міжнародного права відсутні. Ментальні карти ідеально підходять для використання в закладах вищої освіти. Головна їх перевага полягає в тому, що майндмеппінг можна застосовувати під час проведення всіх видів навчальних занять. У поєднанні з методом мозкового штурму цей метод дозволяє ефективно розв’язувати складні фахові практичні завдання. Створювати карти студенти можуть як індивідуально, так і у складі робочих груп.
Все це дозволяє стверджувати, що використання майндмеппінгу під час лекційних, семінарських і практичних занять є методично обґрунтованим і в поєднанні з іншими інноваційними технологіями навчання дозволяє істотно покращити якість знань студентів.

Біографія автора

Наталя Ставнича, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Посилання

Кіндрат, І. (2012). Використання інтелект-карт у плануванні та організації навчального процесу. Нова педагогічна думка, 4, 153–156.

Коменский, Я. А., Локк, Д., Руссо, Ж.-Ж., Песталоцци, И. Г. Кларин, В. М. (Сост.), & Джуринский, А. Н. (Сост.). (1988). Великая дидактика. Педагогическое наследие. (С. 11-136). М.: Педагогика.

Мойсеюк, Н. Є. (2001). Педагогіка: навч. посібник. К.: ООО Добрая книга.

Решетняк, О. О. (2017). Застосування інтернет-орієнтованої проєктної технології навчання сучасної української літературної мови в закладах вищої освіти. Інформаційні технології і засоби

навчання, 62 (6), 179–191.

Рисинець, Н. О. (2018a). Проектні технології як чинник розвитку професійних компетенцій студентів юридичних спеціальностей. Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Педагогіка і психологія, 56, 174-177.

Рисинець, Н. О. (2018b). Використання проєктних технологій в процесі дистанційного навчання студентів юридичних спеціальностей. Особистісно-професійний розвиток майбутнього вчителя: Матеріали ІІ Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції, Вінниця (с. 211-213).

Рисинець, Н. О. (2019a). Методичні аспекти впровадження вільних дебатів як елементу проєктних технологій під час вивчення дисципліни «Міжнародне право» студентами юридичних спеціальностей. Педагогіка безпеки. Міжнародний науковий журнал, 1, 78-88.

Рисинець, Н. О. (2019b). Застосування фасилітації при вивчені дисципліни «Міжнародне право». Інноваційні технології в процесі підготовки фахівців. Матеріали IV Міжнародної науково-практичної конференції 28-29 березня 2019 року: збірник наукових праць, Вінницький національний технічний університет, Вінниця. (с. 57-59).

Рисинець, Н. О. (2019c). Проектні технології: поняття, види та вплив на розвиток професійних компетенцій студентів юридичних спеціальностей. Гуманітарні, економічні та правові аспекти модернізації вищої освіти: Міжнародна науково-методична конференція викладачів, Вінниця (с. 97-100).

Рисинець, Н. О. (2020a). Застосування інноваційних технологій з метою формування готовності фахівців з міжнародного права до професійної діяльності. Нова педагогічна думка, 3 (103), . 65-70.

Романовський, О. Г., Гриньова, В. М., & Резван, О. О. (2018). Ментальні карти як інноваційний спосіб організації інформації в навчальному процесі вищої школи. Інформаційні технології і засоби навчання, 64 (2), 185-196.

Ушинський, К. Д. (1952). Твори у 6-ти томах. Т. 4. К.: Рад. школа.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 77

Опубліковано

2023-10-13

Як цитувати

[1]
Н. Ставнича, «Використання майндмеппінгу як засобу візуалізації у процесі викладання дисципліни ‘міжнародне право’ », ПедБез, вип. 5, вип. 2, с. 88–93, Жов 2023.

Номер

Розділ

Статті

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.