Критичне мислення як спосіб підвищення ефективності навчального процесу під час вивчення безпекових дисциплін - Поліщук, Олександр; Віштак, Інна; Абрамович, Віта (Педагогіка безпеки, 2023)
Наразі гостро постає проблема правильного сприйняття інформації та її засвоєння, оскільки щодня студенти змушені опрацьовувати велику кількість матеріалу (як навчального, так і загального), що значно обтяжує запам’ятовування на заняттях. В сучасних умовах дана проблема набула додаткового загострення в зв’язку з пандемією, яка спричинила потребу в організації освітнього процесу за допомогою засобів і методів дистанційного навчання. Компетентність студентів щодо правил безпеки як під час робочого процесу, так і в умовах надзвичайних ситуаціях формується саме під час вивчення безпекових дисциплін. Також засвоєння цієї галузі знань має формувати у студентів практичні навички запобігання виникненню аварійних ситуацій та правильного реагування в разі їх виникнення. Саме тому якісне засвоєння матеріалу та вміння використовувати знання, отримані під час вивчення цих навчальних дисциплін, в подальшому відіграють важливу роль у формуванні безпечного суспільного середовища. Авторами розглянуто та проаналізовано дослідження вітчизняних і закордонних фахівців з теми формування критичного мислення під час освітнього процесу. У статті визначено поняття «критичне мислення», показано процес застосування технологій розвитку критичного мислення у студентів під час навчання в закладах вищої освіти та наведено способи покращення сприйняття матеріалу. За результатами дослідження визначено основні методи формування критичного мислення у студентів під час освітнього процесу та, зокрема, при вивченні блоку безпекових дисциплін. З’ясовано, які засоби необхідні викладачу, що сприяють розвитку раціонального сприйняття матеріалу безпекових дисциплін. Запропоновано використання додаткових он-лайн ресурсів, які дозволяють організувати проведення навчання з застосуванням мультимедійних технологій та забезпечити одночасну активну взаємодію як студентів з викладачем, так і між студентами під час проведення заняття. Розглянуто переваги та недоліки використання окремих ресурсів.